Logo

Engelse scherpschutters


Zonder strategie gaat het ook vaak goed

Er zijn mensen die voor hun lol schieten. Scherpschutters. Op schietschijven. Op hun vrije zaterdag of donderdagavond. Bij de Olympische spelen hebben ze er zelfs een aantal aparte nummers voor. Met medailles en al.

Scherpschutters hebben ook hun eigen grapjes. Een ervan is die van de Engelse scherpschutter.

Een Nederlandse hobby-scherpschutter was eens op wandelvakantie in Engeland. Hij wandelde heel ontspannen langs heuvels en langs dalen tot hij op een beuk een schietschijf geschilderd zag. Hij liep er op af en zag een inslag, precies in de roos.

Dat nu is zeer ongebruikelijk. Je treft wel eens de roos, maar dan zitten er ook altijd een paar inslagen verder op de schijf. En soms zelfs daarbuiten. Knap werk, dacht de Nederlandse scherpschutter. En hij wandelde verder naar het vlakbij gelegen dorpje.

Daar zag hij tot zijn verbazing een schutting met ook daarop een schietschijf met een inslag, exact in de roos. Onvoorstelbaar.

Onze scherpschutter ging het plaatselijke café binnen en informeerde bij de waard wie die scherpschutter in het dorp wel niet was. De waard begon te lachen. Nee, zei hij, dat is niet de scherpschutter, maar de schilder van ons dorp. Hij schiet eerst, en dan pas schildert hij er een roos omheen!

Veel strategische plannen lijken op werk van Engelse scherpschutters. Men neemt het plan van vorig jaar. Dat wordt het plan voor het komend jaar. Dan schildert men er vervolgens een hoop woorden omheen, die moeten suggereren dat het plan werkelijk een schot in de roos is.

Gelukkig maar dat jouw plannen heel anders tot stand komen!

(Tekst overgenomen van www.valens.nl voor strategisch denken)