Logo

De kunst van de kleine stap

Het komen tot verandering, verbetering of vernieuwing

‘Als ik met de desolate onmogelijkheid om 500 bladzijden te schrijven wordt geconfronteerd, word ik overvallen door een ziek gevoel van falen en weet ik dat het me nooit zal lukken.Dan schrijf ik een bladzijde en dan nog eentje. Het werk van een dag is alles wat ik mezelf veroorloof te overwegen’

-John Steinbeck

Er zijn twee mogelijkheden om te komen tot vernieuwing en verbetering.

De eerste daarvan en bekendste is innovatie. De grootst mogelijke stap naar verbetering.

Een bedrijf vraagt een vakadviseur, die bedenkt een innovatie die het weer ‘bij de tijd’ moet brengen. Daarvoor is nodig een dure machine en een veranderingsmanager die de capaciteit heeft om het hele veranderingsproces wat doorgevoerd moet worden te begeleiden en in goede banen te leiden. Vaak gaat dit goed, heel vaak komt men er echter na enige tijd achter dat ondanks alle moeite en financiële inspanningen de uitkomst niet is wat men er van te voren van verwacht heeft. De verandermanager vliegt eruit, er wordt een andere aangetrokken die het weer compleet op een andere manier gaat doen, maar deze heeft bij voorbaat soms de wind tegen.

Het is helemaal geen zekerheid dat alle personeelsleden hier ook van harte aan mee werken. Mogelijk dat men de nieuwe machine als bedreigend ziet, denkt dat zijn eigen werk veel minder prettig zal worden, de vernieuwing wordt cynisch ontvangen en men houdt alles veel liever bij het oude, omdat mensen nu eenmaal niet van veranderingen houden, ze worden angstig van grote veranderingen.

Na de oorlog is er in Japan (overigens gepromoot door de Amerikanen die op deze manier hun oorlogsindustrie op recordproductie hadden gebracht) een nieuwe, uiterst succesvolle manier van vernieuwing door een eenvoudige gedachte ontstaan n.l.:

Kaizen ofwel: “Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel”

De techniek is eenvoudig:

  • Stel eenvoudige vragen
  • Denk eenvoudige gedachten
  • Voer simpele acties uit
  • Los kleine problemen op
  • Geef kleine beloningen
  • Herken kleine momenten.

 

Het bewijs is onomstotelijk

Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag

De kunst van Kaizen , of liever in nuchter Nederlands gezegd: de techniek van Kaizen, begint met de vraag : “wat kan ik vandaag op de eenvoudigste manier verbeteren in mijn werkwijze en wat de dag erna”.

Het is dus een techniek van constante verbetering met zo klein mogelijke stappen.

Vergelijk nu vernieuwing door innovatie eens met de manier waarop je met een paard omgaat. Je hebt een jong paard en brengt hem twee weken weg naar een professionele trainer. De trainer slaagt erin om je paard te gaan berijden en hem alle basis oefeningen op commando te laten doen. Een eerste klas innovatie dus.

Waarom gaat het dan toch zovaak fout bij de eigenaar thuis? Is het paard niet goed beleerd? Jawel! De trainer kon er toch perfect mee overweg? Heeft hij hem kopschuw gemaakt of de singel iedere keer weer te hard aangetrokken? Mogelijk, maar niet echt aannemelijk, omdat die man of vrouw al honderden paarden heeft afgericht…En hij staat toch goed bekend…..

Waarom kan het dan toch zo vaak tot problemen leiden?

Omdat de eigenaar geen professioneel trainer is! Hij heeft niet de kennis en rijvaardigheid om het paard te laten reageren zoals het bij de trainer deed. Het gaat het hoofd omhoog gooien bij het aandoen van hoofdstel, gaat lelijk kijken, dreigen met de oren naar achter, bij het aansingelen.

Wat was dan een veel succesvollere methode geweest?

Juist. Kaizen!

Voor ik dit uitleg, laat me dan nu eerst nog even vertellen hoe onze hersenen en die van alle zoogdieren werken.

Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag

Hersenen zijn zich in de loop der miljoenen jaren blijven ontwikkelen en veranderen.Op dit moment hebben we drie soorten hersenen . De oudste hersenen bevinden zich aan de onderkant van de hersenen. Deze afdeling maakt je ’s morgens wakker, laat je in slaap vallen, laat je hart kloppen enz. Een stukje daarboven zitten wat jongere middenhersenen. Zij regelen de lichaamstemperatuur, bevatten emoties en bepalen of we moeten vluchten of vechten bij gevaar.

Nog een jonger stuk hersenen noemen we de cortex en is verantwoordelijk voor onze beschaving, kunst en wetenschap, maar ook ons rationeel denken en impulsieve reacties vinden hier plaats. Als we iets willen veranderen of creatief willen denken hebben we de cortex nodig.

Soms loopt de samenwerking tussen die drie hersendelen niet altijd soepel Onze rationeel verstand zegt dat we moeten stoppen met roken en toch steken we weer een sigaret op. We moeten afvallen en toch laten we het eten wat ons dik maakt niet staan.

In de middenhersenen bevindt zich de amygdala die de vecht of vluchtreactie bestuurt. Het alarmsysteem wat elk zoogdier bezit zorgt voor bij dreigend gevaar bepaalde onderdelen van het lichaam en zet die aan tot actie bij onmiddellijk gevaar en schakelt bv het rationeel denken, spijsvertering, seksueel verlangen uit, omdat alle energie nodig is voor de reactie: vluchten of vechten.

De kleine Kaizen stappen zijn een oplossing voor deze herseneigenschap. Je kunt het gebruiken om deze angsten om te leiden of niet te laten ontstaan in de training. Het voorkomen van het alarmeren door de amygdala zorgt ervoor dat de cortex -die van het denken – mee gaat werken en de hersenen in de praktijk nieuwe zenuwbanen aan gaan leggen zodat er een blijvende verandering plaats vindt, met een snelheid die je zal verbazen. Dit gebeurt bij de werknemers van het bedrijf waar ik dit verhaal mee begon, met jezelf, als je een verkeerde gewoonte af wilt leren, maar ook met je paard wat dan ook aanleren.

Kleine stapjes, want denk eraan, laat de amygdala slapen.!

Wil je meer weten over Kaizen?

Robert Maurer heeft er een boekje over geschreven wat in het Nederlands vertaald is door Martine van Vorst. Uitgegeven bij De Kern, De fontein.BV Postbus 1, 3740 AA Baarn. KUNST VAN KAIZEN van Robert Maurer, ISBN 978 90 325 1068 8, prijs € 12,50

Overgenomen van www.pietloof.nl